Email not displaying correctly? View it in your browser.

Utskick 9 dec 2012

Låt er relation blomma!

Fyra sidor av relationen som förtjänar din uppmärksamhet

Relationer är ett av våra stora intressen. Relationer är en jättiviktig del av alla människors värld och kärleksrelationerna är väldigt centrala för de flesta. För några år sen höll min partner Åsa och jag på att utveckla en bild över vad det är som behövs för att låta relationen blomma. Nu har bilden "knackat på" igen och sagt att den gärna vill vidareutvecklas. Den hade fått gestalt av en blomma där bladen representerar olika aspekter av en relation. Nu har den utvecklats ännu ett steg. Varje aspekt representerar en viktig ingrediens för relationen samt tillhörande tips och verktyg för att ta hand om respektive område.

Blomma (Hydrangeas)

Åtta områden
Vi har definierat 8 områden än så länge. Här är fyra av dem i ett nötskal: Kommunikation, Kultur-och-bakgrund, Drömmar och Kontakt-i-nuet. Ordningen är villkorlig.

Kommunikation
Händer det att du känner dig missförstådd av den andra? 

Klar kommunikation och kunna be om det man önskar utan att klandra är oerhört viktigt för en relation. Öva er i att medvetandegöra era outtalade förhoppningar och förväntningar gentemot varandra. Försök att sätta ord på dem och sedan uttrycka det som behov och önskemål i stället. Övningar:

 • Lyssna-sammanfatta-fråga vidare (Läs mer)

 • Att prata klarspråk, ge konstruktiva budskap och bra feedback till varandra. (Metoder: Nonviolent Communication/"Giraffspråk", mm)

Kultur och bakgrund
Hur vi tolkar samma situation på olika sätt färgas ofta av de antaganden vi har anammat från vår kultur, bakgrund och uppfostran. Försök förstå den andras värld som hon eller han kommer ifrån. Kartlägg era olika bakgrunder och kulturella skillnader om ni inte redan har gjort det.

Drömmar
Gemensamma drömmar är viktig för en relation, de är en drivrkraft för att utvecklas och röra sig åt samma håll. Det finns alltid drömmar, och det är bra att veta om vilka ni har.

 • Vilka gemensamma drömmar har ni (och hade)?

 • Vilka av dem har blivit verklighet?
 • Vilka håller på att bli det?
 • Vilka individuella drömmar har ni? Kan ni stödja varandras individuella drömmar på något sätt?
 • Vilka egna drömmar - som inte är gemensamma - får en chans att utvecklas i er relation? 

Kontakt i nuet
Hur ofta känner ni kontakt med varandra utan att det behöver något sägas eller göras? Att känna kontakt är en av våra viktigaste behov och är en förutsättning för att vår kommunikation fungerar. Många sådana tillfällen skapar ett väv av trivsel, förtroende och måbra-hormoner!

Övningar som kan göras under några minuter:

 • Medveten närvaro: Sitta mittemot varandra och se varandra lugnt i ögonen under några minuter. Håll i varandras händer. Var tyst.

 • Naturen: Sitt eller stå sida vid sida. Se ut över havet eller ett vackert landskap, var få-ordig eller tyst och känn varandra.


Relationsblomman
Relationsblomman är alltså som en palett, som med hjälp av åtta olika områden ger en helhetsbild för hur du kan låta din relation blomma. Vissa aspekter är kanske viktigare för just er relation än andra. Genom kartläggningar och att tillsammans prata om de olika områdenas betydelse för just er situation, blir det lättare att se vad ni kan göra för att få en bättre balans och trivas mer. (Vad kan tillföra eller göra mindre av.) Generellt är alla aspekter betydelsfylla i någon form. Med hjälp av specifika övningar och verktyg, kan ett bortglömt område komma med på kartan.  
 

 
I mars finns möjlighet att delta i en relationskurs med Åsa och mig på Mundekulla retreatgård nära Emmaboda i Småland. En garanterat ovärderlig investering för dig och din partner. Olika rabattmöjligheter finns, bl.a earlybirdrabatt före 29 dec! Programblad Få din relation att blomma 15-17 mars
 
 
Ha det bra!

Frans Kocken
Organisationskonsult, leg psykolog
 

Earlybirdrabatt på relations-kurs i mars

Få din relation att blomma 15-17 mars 
 
Med Frans Kocken och Åsa Nyström
 
En helgkurs för dig som vill hålla kärleken vid liv och få parrelationen att blomma. Kursledarna delar med sig av sina egna erfarenheter kring detta och förmedlar verktyg och insikter från ett flertal framgångsrika kärleksteorier. Frans och Åsa är i en kärleksrelation sedan 15 år tillbaka. Frans är leg psykolog och organisationskonsult. Åsa är yogalärare och hälsovägledare. Plats: Mundekulla Kurs- & Retreatgård, Småland.
 
Rabatt 1: "Earlybirdrabatt" Kurs 15-17 mars: 250 kr per person. 
Gäller vid bokning & betalning av hela kursavgiften före 29 dec.
Rabatt 2: Ta med partner eller en vän, 250 kr per person.

 Gilla evenemanget på Facebook
 


Österlen tips

Här är några små förhandstips om du befinner dig på Österlen i december:Myskväll i advent
Åsa Nyström Yoga & Hälsa i samarbete med Eve Maltais på Tomelilla Golfkrog. Miniföredrag om mat och ätandets konst, Yoga och Avspänningspass alt. Stresshantering med Mindfullness. Som avslutning Indisk Buffé á la Eve. 

Sångmediatitionskväll 21 dec
Till förmån för indiska barn. Vi firar vintersolståndet och julens början med att samlas för meditation och sång. Ayurvedastugan är öppen denna kväll och har fina julklappar till försäljning. Knytis efteråt!

Mellandagsyoga
Under dagarna mellan jul och nyår håller Åsa morgonyoga i Vitaby medborgarhus. 

Mer detaljer publiceras i vårt kalendarium


Ledarskapsutveckling i Skåne

Kurser i ledarskapsutveckling för småföretag med Frans KockenBra ledarskap är en viktig framgångsfaktor för ett företag. Ledaruppgiften är komplex och kan bestå av många roller, med olika sociala färdigheter och kunskaper. Det finns ingen perfekt ledarstil som passar för allt och alla, men att reflektera över sitt ledarskap kan löna sig! 
 
Läs mer

 


Får du ofta höra att du inte lyssnar? Prova det här
 
Får du ofta höra att du inte lyssnar, eller att du pratar för mycket? Prova det här: Sammanfatta ofta det den du pratar med säger. En kort sammanfattning har många funktioner. Den är en av de viktigaste ingredienserna i aktivt lyssnande. Genom att lägga en del av din uppmärksamhet på uppgiften att sammanfatta tvingar du dig själv att lyssna bättre än vanligt. Fördelarna av en sammanfattning är dessutom många fler:
 • Den bekräftar och visar personen att du har lyssnat.
 • Den ger en chans att dubbelkolla om du hänger med. Både för dig själv och den andra. 
 • Den hjälper personen att strukturera sina tankar. Den stimulerar personen att berätta mer. 
 • Den skapar andepauser och struktur i samtalet. 
 • Den ger tid att tänka och känna efter för den som pratar. 
 • Den hjälper till att samtalet för djupare.
 • Personen kommer att känna sig hörd och bekräftad för det som stämmer i din sammanfattning.
 • Personen går vidare med det som inte har kommit till tals eller är ouppklarat.  
 • Den sätter stopp för många repetitioner. Den andra personen behöver inte repetera det som har sagts och förståtts.
 • Du ger tydlighet över vad du har hört och inte hört.
 • Den sätter punkt efter en längre dialog. 
 • Den kan vara en bra början på att avsluta ett samtal och komma till konstruktiva slutsatser.
 • Den kan fungera som ett professionellt avslut på ett samtal. 
 
Så sammanfatta ofta. Gör det regelbundet under samma samtal. "Det jag hör dig säga är...", "Du menar att ..." Hitta smidiga sätt att göra det på - eller bara gör det! "Du har..." "Du vill..." och använd dina egna ord för att återge vad du har förstått. 
Detta fungerar både med dina nära och kära och i professionella kontakter. Vännerna kommer att uppskatta det. (Även om de kan bli lite misstänksamma i början ... :-) )
 
Ha det bra!
 
Frans

Blommande Relationer Facebookblomman Blommande Relationer på Facebook
Nyhetsbrev om personlig utveckling, inre ledarskap, hälsa & balans i livet.  

[Bild: Frans Kocken]   [Bild: Åsa Nyström]

Frans Kocken & Åsa Nyström

Kurser & evenemang
Kalendarium 

Få din relation att blomma
15-17 mars

En helgkurs för dig som vill hålla kärleken vid liv och få parrelationen att blomma. 

Earlybirdrabatt!

 Följ med till ett Indiskt paradis
 
 sunset-arambol-goa
 
Njutning för kropp och själ med ayurveda, yoga och meditation
 
14-28 Februari 2013
 

 

Ur tidigare brev

Du får detta brev därför att du är kund, kontakt eller prenumerant. Vi ger aldrig bort din adress till tredje parter. Du kan avanmäla dig när som helst. Använd länken nedan eller returnera mejlet med "avanmäla" i ämnesraden.
Frans Kocken  &  Åsa Nyström 
(leg psykolog) (hälsovägeldare
& yogalärare)
Avanmäla: Unsubscribe <<Email>> from this list.  

Anmäla:
Subscribe to this list.  

Avsändare uppgifter:
Smiling Mountain
Österlenv. 48 B
Sankt Olof 277 40
Sweden

Add us to your address book

Copyright (C) 2009 Smiling Mountain All rights reserved.